Nieuwe makers tonen verrassend Flevoland

Zaterdag 4 juni was er een open werkplaats van de nieuwe makers van Flevolab met een tocht langs bijzondere plekken in Flevoland. Vier kunstenaarsduo’s en één trio deelden hun artistieke reflectie op het landschap met het meereizende publiek.

Deze interdisciplinaire teams van nieuwe makers hebben locatiespecifiek onderzoek uitgevoerd om tot nieuwe artistieke inzichten te komen. De inspiratie die zij hebben gevonden in dialoog met elkaar, betrokken experts, het landschap en zijn bewoners werd vertaald in performances, verhalen en publieksinteractie. Tijdens de open werkplaats ging het publiek mee op ontdekkingstocht door het landschap.

Tussenruimte

Het vertrekpunt van het werk Tussenruimte van Suze van Miltenburg en Stieneke Oeverbeek is de rol van riet in het oude en nieuwe land. Als bewoner van Urk verpersoonlijkt Stieneke het oude land, terwijl Suze bewoner van het nieuwe land in Almere is. Het veranderingsproces van eiland naar nieuw land en van bestaande gemeenschap naar inwoners van een nieuwe provincie is door hen in geluid en beeld tot leven gebracht.

Meer horen? Beluister hun ontmoeting in Tussenruimte!

Ontdekkingstocht op het Zilverstrand 

Femke Arnouts en Roman Nieuweboer legden de focus op het zintuiglijk ervaren van het landschap door eenheid te voelen met de weidsheid en ruimtelijkheid van Flevoland. Een bezoek aan de polder is letterlijk een verandering van perspectief wanneer je probeert een struik of steen te zijn. Hoe verdwijnt en verschijnt de mens in deze omgeving? Op het Zilverstrand namen Femke en Roman de bezoekers mee in deze ontdekkingstocht.

Makersprocessen Kotterbosbult

Vanaf de Kotterbosbult overzie je de uitgestrekte Oostvaardersplassen: nieuw landschap dat is ontstaan als gevolg van de inpoldering. Paul van de Calseijde, Manouk Moreau en Joury van der Vecht onderzochten hoe verschillende mensen dit landschap zien. Door het publiek uit te nodigen hun kijk op het landschap op drie verschillende manieren vast te leggen ontstond in real time een verzameling van visies op de polder.

Liesje van den Berk en Teunis Ruiten introduceerden op de parkeerplaats bij de Kotterbosbult juist de elementen die blijvend zijn: de stenen van Flevoland. Door kruiend ijs zijn zwerfkeien tijdens de ijstijd in het Urkerbos terecht gekomen. Het zijn de stille getuigen van oude en nieuwe veranderingen in de tijd op de plek die land was, Zuiderzee werd en later veranderde in Flevoland. 

Staat van de mol

Als grande finale is bij landschapskunstwerk Aardzee de Staat van de mol uitgeroepen door Otto(line) Calmeijer Meijburg en Noëlle Ingeveldt. Met het ontstaan van nieuw land kwam ook de mol in Flevoland terecht. Hoewel dit dier gezien wordt als plaag pleitten Otto en Noëlle met een performance voor een eigen plek voor de mol.

Flevolab werkplaats nieuwe makers

De Flevolab-werkplaats Nieuwe makers is een ontwikkelingstraject voor beginnende makers vanuit alle disciplines en sectoren. De nieuwe artistieke inzichten die ontstaan na verdieping in de landelijke en stedelijke realiteit van Flevoland en de bewoners van dit gebied zijn het startpunt voor verdere opbouw en verdieping van hun praktijk.

Binnen Flevolab is 2turvenhoog de trekker van de werkplaats Nieuwe makers. De samenwerkende partners voor de open werkplaats zijn: 2turvenhoog, StrandLAB, Vis à Vis en Land Art Flevoland.

Wil je als nieuwe maker aan de slag bij deze werkplaats? Houd dan de website van Flevolab in de gaten voor een nieuwe oproep of mail naar kitty@flevolab.nl

Over Flevolab

Flevolab is hét samenwerkingsverband in het Flevoland dat de ‘culturele zee aan ruimte voor talent en experiment’ duurzaam ontwikkelt. Flevolab is het (buiten)laboratorium van de Flevolandse cultuursector en biedt disciplineoverstijgende begeleiding en faciliteiten aan cultuurmakers die zich bezighouden met vernieuwing vanuit onderzoek en experiment. Meer weten? Bekijk de over ons pagina