Joury van der Vecht

Joury van der Vecht is choreograaf en uitvoerende danser, geboren en getogen in Noord-Holland. Het is dan misschien ook niet raar dat hij zijn plek niet snel kon vinden binnen Flevoland. Maar na acht jaar van het verleggen van zijn focus en het elders zoeken van zijn geluk kwam hij toch altijd weer terug bij Flevoland.

‘Het proces begon voor mij wat onduidelijk en ik zou het omschrijven als verwarrend. De vrijheid was namelijk groot en het einddoel onbekend. Maar ik stond hier gelukkig niet alleen in, samen met mijn comakers Manouk en Paul kwam hier naarmate ons onderzoek vorderde meer duidelijkheid in. In onze onwetendheid en met onze bereidheid om samen te werken zijn wij op zoek gegaan naar onze betekenis van dit proces.

Deze onderlinge uitwisseling heb ik als zeer waardevol ervaren. Door samen te werken met andere makers heb ik inzicht gekregen in andere perspectieven en ben ik het proces anders gaan bekijken. Het voelt dan ook als een verrijking van mijn identiteit als maker.’

‘Iets in deze provincie trekt mij aan. Binnen dit Nieuwe makers-project is mijn onderwerp ontstaan uit een persoonlijke fascinatie. Dat ik maak vanuit een fascinatie en onderzoek doe naar de oorsprong van deze fascinatie is niets nieuw. Het zijn veelal de tegenstrijdigheden en raakvlakken van verschillende elementen die mij als maker aanspreken. En in het geval van Flevoland is dit het raakvlak en de verhouding tussen de stad en de natuur die mij aanspreken.

De stad is statisch en beweegt niet. Dit maakt mij meestal onrustig. Daarentegen vind ik in de natuur die altijd in transitie is mijn rust. Het is de ervaring van het raakvlak, waar de stad en de natuur samen komen, dat ik binnen mijn onderzoek heb verwerkt tot fysiek materiaal.

Mijn eerste indruk van Flevoland is dat ik het gevoel heb dat er iets ontbreekt, alsof het net niet samenkomt. Met dit onderzoek ben ik tot de realisatie gekomen dat dit een kwestie is van perspectief en focus. Wanneer je stopt, de tijd neemt en luistert, dan is er voor iedereen wel iets te vinden.’