Bekijk nu de Flevolab Tour Maart 2024 aftermovie

Op donderdag 21 maart vond de zesde editie van de Flevolab Tour plaats! Met een bus vol cultuurprofessionals trokken we door Flevoland’s culturele landschap, specifiek de Noordoostpolder. Het was een dag vol ontmoetingen, uitwisselingen en kennisdeling.

De tour trapte af bij Museum Schokland, waar de deelnemers werden meegenomen op een reis door de tijd van deze bijzondere plek. In de zomer dient de tuin van het museum als podium voor locatietheater, en het museum heeft de wens om dit programma uit te breiden.

Vervolgens reed de bus door naar Emmeloord, waar we Theater ’t Voorhuys van Cultuurbedrijf Noordoostpolder bezochten en mee werden genomen in de geschiedenis van het theater, en de rol die het theater speelde bij het ontstaan van de community.

De volgende stop was Schoterveld. Het Schoterveld bij Bant is grotendeels een blanco canvas. Het doel van het project is om een nieuwe locatie te creëren voor cultuur, sport en creatieve activiteiten, met behoud van de unieke identiteit van de polder en de verbinding met de natuur. Samen met Boswachter Harco Bergman verkenden we Schoterveld en ontstond er een levendig gesprek over de mogelijkheden.

Tussen de bezoeken door brachten de verhalen van kunstenaar (en deelnemer aan de werkplaats Nieuwe makers) Femke Ravensbergen en schrijver Ronald Nijboer in de bus een extra dimensie aan de tour. Femke nodigde ons uit om samen met haar een grafheuvel te creëren, net zoals de Swifterbanters voor de zeespiegelstijging vijfduizend jaar geleden. Ronald nam ons mee op een literaire reis rond het Ijsselmeer, geïnspireerd door de avonturen van de Fransman Henry Havard.

De laatste stop was bij Landart werk Pier + Horizon in Kraggenburg, onder begeleiding van Martine van Kampen. Dit kunstwerk, beïnvloed en aangetast door de natuurlijke omgeving, zette aan tot een diepgaande discussie over de vergankelijkheid van openbare kunst.

Benieuwd?
Op 11 juli is er een extra editie van de Flevolab Tour, de Flevolab Tour – Land Art Edition. Deze Flevolab Tour is een samenwerking tussen Flevolab, Land Art Flevoland, en Kunstmuseum M. Deze special edition sluit aan bij de opening van de expositie in het museum over land art kunstenaar Sachi Miyachi. De tour loodst je in een halve dag langs een aantal bijzondere land art werken in Flevoland, brengt je in contact met andere geïnteresseerde professionals en nodigt je uit tot gesprek en uitwisseling. Meer informatie wordt nog bekendgemaakt.

Ook op 24 oktober is er nog een keer een Flevolab Tour. Heb jij een suggestie voor een plek een Flevoland waar de bus echt een keer moet stoppen? Laat het ons weten via communicatie@flevolab.nl.