Yala Music Academy

Van 22 tot 26 mei vond de Yala Music Academy plaats in kerkcentrum Goede Rede in Almere. Meneka Senn, zangeres en oud-trainee van de werkplaats Zakelijk leiders, heeft Stichting Yala Music in het leven geroepen.
Tijdens de academy gaf bariton en vocal coach Maurits Draijer een vijfdaagse masterclass over de door hem ontwikkelde zangmethode Voice Construction. Hiervoor meldden zich zeven voornamelijk professionele zangers aan. Voor het eindconcert studeerden zij de finale van Le nozze di Figaro in, omdat Yala Music graag deze gehele opera in productie wil nemen.

Vrijdag 26 mei was een scratchdag voor gevorderde amateurkoorzangers. Tijdens deze ene dag werd het Requiem van Mozart ingestudeerd in de prachtige transparante versie van Carl Czerny. Onder leiding van de in Almere wonende Noorse dirigent Ulrikke Reed Findenegg, pianist Brian Fieldhouse – alweer 32 jaar Almeers inwoner – en de huidige trainee werkplaats Zakelijk leiders en pianist Tobias Borsboom voerden de zangers het Requiem uit in de grote zaal van Goede Rede. Met als resultaat vuurwerk op het podium en een laaiend enthousiast publiek.

Meneka Senn over de academy: “Het opzetten van de Yala Music Academy, waar aandacht wordt besteed aan de zangstem, is altijd al een doel van mij persoonlijk geweest. Met Maurits Draijer en zijn methode Voice Construction bieden we zangtechniek aan om op een gezonde en duurzame manier de gehele stem te gebruiken. Dit is ongelofelijk belangrijk voor hen die met zingen hun brood verdienen, maar ook voor de amateurkoorzangers die hun hobby graag zonder moeite willen beoefenen. Met de scratchdag bieden we koorzangers een inspirerende en leerzame dag onder leiding van topmusici, die ook gewoon in Almere wonen. Masterclassdeelnemers en scratchdagkoorzangers worden op de laatste dag van de academy aan elkaar gekoppeld en treden samen op tijdens het eindconcert.

De academy viel bij zowel publiek als deelnemers zo in de smaak dat er goede hoop is voor een vervolg. In elk geval heeft Yala Music al een aantal optiedagen voor een editie in 2024 bij Goede Rede staan. Hier vind je meer info over Yala Music.

De Yala Music Academy werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland en het Cultuurfonds Almere.