Werkplaats Zakelijk leiders: terugblik Meneka Senn

Oud-trainees van de eerste editie van de werkplaats Zakelijk leider geven een inkijkje in hun ervaringen na een succesvolle afronding van het traineeship. Lees hier welke lessen Meneka Senn meeneemt!

Hoe kijk je terug op de werkplaats Zakelijk leider?

Als ik terugblik op mijn traineeship Zakelijk leider bij Flevolab dan heb ik duidelijk geleerd dat je als zakelijk leider eigenlijk drie hoeden op moet kunnen zetten. De hoed van de ondernemer, die vooruitkijkt in de toekomst en voorbereidingen treft voor het uitbreiden/innoveren van de organisatie. De hoed van de coach, die een luisterend oor biedt aan elke werknemer en zzp’er binnen de organisatie en empathisch sterk is. En de hoed van de manager, die ervoor zorgt dat de dagelijkse gang van zaken soepel loopt en voor iedereen een sparringpartner kan zijn om het tempo erin te houden.

Welke uitdagingen kwam je tegen?

Ik kwam erachter dat verschillende organisaties ook verschillende soorten zakelijk leiders hebben. Bij een kleine organisatie zal je waarschijnlijk afwisselend alle ‘hoeden’ op moeten zetten om ervoor te zorgen dat alles in beweging blijft en je vooruitgang boekt. Bij een grotere organisatie kan het zijn dat ze een bepaalde ‘hoed’ nodig hebben omdat de andere al binnen andere functies worden vertegenwoordigd.

Het is me dus duidelijk geworden dat de functie van zakelijk leider zo divers is als dat er mensen zijn en ik snap heel goed waarom er niet een opleiding voor is in het hoger onderwijs. Dat zou volgens mij ook niet goed passen, omdat je dan toch te veel gestroomlijnd zou worden binnen de regels van het betreffende instituut. Bij het traineeship van Flevolab bestaat dat risico niet, omdat de samenwerking tussen de verschillende culturele organisaties dat tegenhoudt. En dat is maar goed ook, want alleen zo kom je erachter dat dit vak een gezicht kan hebben dat ook bij jou kan passen. Zo is mijn aanname dat een zakelijk leider een soort accountant is, onderuitgehaald.

Wat zijn de belangrijkste lessen die je meeneemt uit het traineeship?

Flevolab biedt je echt de kans om een vak waar weinig over is geschreven in een jaar te onderzoeken en de eisen ervan te ervaren. Na een jaar traineeship weet je welke hoed je het beste past en kan je gerichter kijken naar de vervolgstap. Aan het begin van het traject had ik van elke hoed wel een beetje in mijn repertoire, maar solliciteren naar een functie als zakelijk leider bij een van mijn favoriete theatergezelschappen durfde ik niet. Nu, na alles wat ik dit afgelopen jaar heb gezien en geleerd, zou ik dat wel doen.