Werkplaats Nieuwe makers: door naar 2023!

Op donderdag 22 december kwamen de deelnemers aan de werkplaats Nieuwe makers samen om terug te blikken op het afgelopen jaar. Ook werden er plannen gemaakt voor 2023, want het artistieke onderzoek in Flevoland gaat gewoon door.

Terugblik

2022 stond in het teken van opstarten: de werkplaats was nog helemaal nieuw en gaandeweg moest er een werkbare structuur gevonden worden. In maart kwam de groep voor het eerst samen om elkaar te leren kennen. Daarna gingen ze direct aan de slag met het verkennen van de provincie, wat resulteerde in een bijzonder tussentijds inzicht in juni. 

Tijdens een tour door Flevoland werd gereflecteerd op het onderzoek dat in duo’s of trio’s was uitgevoerd. Van het Zilverstrand in Almere en de parkeerplaats bij de Kotterbosbult tot Aardzee in Zeewolde: de nieuwe makers toonden de provincie zoals je haar nog nooit had gezien.

Hoe dit locatiespecifieke onderzoek te vertalen is naar een tentoonstelling op één plek, was te zien bij verhalenweekend Oerknal van StrandLAB. Daar creëerden de nieuwe makers een gezamenlijke interactieve installatie die verbeeldde waarmee iedere maker bezig was en waar in Flevoland dit plaatsvond.

Samenwerkingen

Ook zijn sommige makers dit jaar een samenwerking aangegaan met Flevolandse organisaties. Zo onderzochten Otto Calmeijer Meijburg en Noëlle Ingeveldt tijdens het Land Art Weekend het landschapskunstwerk Aardzee, en het werk Tussenwater van Stieneke Oeverbeek en Suze van Miltenburg is onderdeel van de reizende expositie Zilver op Water.

Plannen voor de toekomst

Voor komend jaar bruisen de makers alweer van de ideeën! Ook in 2023 ondersteunt werkplaats Nieuwe makers van Flevolab in het ontwikkelen, organiseren en financieren van een kunstproject of artistiek onderzoek, onder leiding van 2turvenhoog. 

Van het vertellen van Flevolandse verhalen tot experimenteel conceptueel werk met Flevolandse deelnemers: zeker is dat het netwerk van artistieke makers en culturele organisaties steeds meer uitbreidt en sterker wordt. Hou Flevolab in de gaten voor updates over deze spannende projecten!