Raad voor Cultuur brengt werkbezoek aan Almere

Op 30 maart verwelkomden de provincie Flevoland en de gemeente Almere een ruime afvaardiging van de Raad voor Cultuur voor een sprankelend werkbezoek. Het programma varieerde van een archeologische opgraving en Land Art tot een kennismaking met culturele instellingen bij kunstpaviljoen M, de Kunstlinie en de Voetnoot. De Raad voor Cultuur bezoekt regelmatig plekken in het land om te luisteren naar wat er leeft op cultureel gebied in stad, wijk en regio. Met dat beeld adviseert zij regering en parlement over (nieuw) beleid. 

Het goedgevulde programma bracht de raad op veel verschillende plekken in Almere en zorgde voor een grote diversiteit aan culturele ontmoetingen. Het werkbezoek startte met een bezoek aan de archeologische opgraving Stichtsekant. Hier wordt in opdracht van de provincie Flevoland bodemonderzoek gedaan naar sporen van prehistorische bewoners van het Zuiderzeegebied. Daarna volgde een bezoek aan de Groene Kathedraal met een toelichting op de unieke collectie Land Art die Flevoland rijk is. In de Kopstootbar, die voor deze gelegenheid door Vis à Vis op locatie was bij de Groene Kathedraal, werd de groep getrakteerd op een heuse volksmythe uit Nagele met muzikale begeleiding van het Flevo-ensemble. De Kopstoot is een product van Flevolab waarbij Vis à Vis, Suburbia, Prins te Paard en Flevo Ensemble samenwerken.

In kunstpaviljoen M. gaf Denise de Boer een presentatie over pilotmuseum M en kregen de bezoekers een inkijkje hoe met de jeugd van Flevoland wordt gewerkt in cultuureducatieve projecten. Het ochtendprogramma werd afgesloten met een mini-concert van Black Pencil in de Kunstlinie. 

Fotograaf: Claudia Hansen

Lunch met bestuurders en instellingen

Tijdens de lunch schoven bestuurders en vertegenwoordigers van diverse cultuurinstellingen aan. Zij gingen met elkaar in gesprek over wat al heel goed gaat in Flevoland en wat er beter kan. De wethouders cultuur van Almere, Kees Ahles, van Urk, Freek Brouwer, van Lelystad, Sjaak Kruis en de gedeputeerde cultuur van Flevoland Michiel Rijsberman waren bij dit deel van het programma aanwezig. Michiel Rijsberman en Kees Ahles trapten het gesprek af met een impressie van het culturele klimaat in Flevoland en Almere, en wat er nodig is om dit te laten bloeien.  Voorzitter van de raad, Kristel Baele, vertelde kort over de actuele werkzaamheden van de raad en vroeg de aanwezige culturele instellingen naar hun behoefte. Uit het gesprek bleek dat de inwoners van Flevoland en Almere snakken naar (meer) cultuur maar dat het niet eenvoudig is om dat alleen te realiseren als gemeente of culturele instelling. De samenwerking tussen Rijk, provincie en stad is cruciaal om cultuur een structurele plek te geven in de samenleving. Almere is als jonge stad bij uitstek een plek om te onderzoeken hoe je dit aanpakt, om te experimenteren en van elkaar te leren.

Culturele makers in het middagprogramma

Na een korte stadswandeling werd in de Voetnoot met presentaties door deelnemers aan de werkplaats Nieuwe makers en de werkplaats Zakelijk leiders van Flevolab. Ook StrandLAB, Gouden Haas en Carte Blanche stonden stil bij het makersklimaat. Jeugdtheatergezelschap Bonte Hond sloot het bezoek af. Ook andere culturele initiatieven als 2turvenhoog en SubSub kwamen hier aan bod met een optreden. Ze dragen allen bij aan een groeiende betrokkenheid van de jeugd (vanaf de allerkleinsten) en jongeren, die op deze manier al vroeg in aanraking met podiumkunsten.