Nieuwe makers: Zilver op Water

Stieneke Oeverbeek en Suze van Miltenburg, deelnemers aan de Flevolab werkplaats Nieuwe makers, maakten de installatie Tussenland voor de reizende buitenexpositie Zilver op Water. Tussenland ligt van 19 t/m 25 december in het water in het Zilverpark in Lelystad en is van 30 december t/m 8 januari te bezoeken bij de Kemphaan in Almere.

Studio Riet

De Flevolandse kunstenaars leerden elkaars werk kennen via de werkplaats van Flevolab en vonden elkaar in de zoektocht naar de verbinding tussen het oude en nieuwe land, tussen water en land. Gezamenlijk opereren zij onder de naam Studio Riet en reflecteren met conceptueel werk op hun artistieke onderzoek op Flevolandse bodem.

Tussenruimte

Tijdens de eerste onderzoeksperiode bij Flevolab stuitten ze op het riet via verhalen over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Riet was de voorvrucht van deze provincie, die ervoor zorgde dat het land beter begaanbaar werd. Het staat symbool voor de verbinding tussen het oude en het nieuwe land én de letterlijke verbinding tussen water en land. Zo ontstond Tussenruimte, waarin de rol van riet verkend werd. Het veranderingsproces van het eiland Urk naar nieuw land en van bestaande gemeenschap naar inwoners van een nieuwe provincie werd in geluid en beeld tot leven gebracht.

Tussenland

Studio Riet nam Zilver op Water als aanleiding om een nieuw werk te maken, voortbouwend op hun onderzoek. Tussenland is daarmee hun tweede presentatievorm die voortvloeit uit de werkplaats Nieuwe makers. Het riet wordt nu in het licht van de duurzame toekomst geplaatst en is een poëtische schreeuw om aandacht voor de grens tussen water en land, die opnieuw dreigt te vervagen. Dobberend op het water drijft het riet, op weg naar een nieuwe bestemming. Het is gemarkeerd, mogelijk vooruitgestuurd, bewegend, ergens tussen water en land, tussen nu en niet veel later. Studio Riet maakt gebruik van symbolen uit oude verhalen en schept een nieuw beeld met deze installatie: een moderne mythe over een toekomstige zondvloed. Met deze keer niet de mens, maar het riet als potentiële redder.

Zilver op Water

Zilver op Water is een reizende expositie die te zien is in het Zilverpark in Lelystad en bij de Kemphaan in Almere. De expo wordt voor het 6e jaar op rij gerealiseerd en presenteert het werk van verschillende kunstenaars op het water. Naast de kunstwerken presenteert Zilver op Water een muziekstuk dat de gehele expositie verbindt en digitaal te beluisteren is. Thema van dit jaar is duurzame toekomst. Meer informatie is te vinden op www.zilveropwater.nl.

Tussenland

Beeld & Concept: Studio Riet – Stieneke Oeverland & Suze van Miltenburg

Lichttechniek: Bas van Rijnsoever 

Boot: Pieter Post 

Dank aan Liset Moerdijk (landinrichter) en Rutger Bergboer (theatermaker) van Prins te Paard