Nieuwe makers presenteren eerste resultaten artistiek onderzoek

Op 23 maart 2023 startten acht makers binnen de werkplaats Nieuwe makers 2023 van Flevolab. In dialoog met elkaar en betrokken experts en met het landschap en zijn bewoners als inspiratie hebben Iris Hagel, Cox Janssens, Goretti Pombo, Femke Ravensbergen, Rachel Refael, Dennis van Tilburg, Dewi Veldhuizen en Storm Vogel in duo’s locatiespecifiek onderzoek gedaan om tot nieuwe artistieke inzichten te komen. Op zaterdag 3 juni presenteerden zij aan elkaar de eerste bevindingen van hun artistieke onderzoek op diverse locaties in Flevoland.

Langs de waterkant van het Almeerderstrand presenteerden Femke Ravensbergen & Rachel Refael de eerste resultaten van hun onderzoek naar Flevoland en de geschiedenis en ecologie van de provincie. Zij zien de potentie om ecologische harmonie te versterken met een landschapskunstwerk: “Flevoland heeft het potentieel om meer te worden dan alleen een economische onderneming – het kan een bewijs zijn van ons vermogen om samen te leven met de natuur, ecologische harmonie te versterken en verbinding met onze omgeving te bevorderen en zo een erfenis na te laten die door toekomstige generaties zal worden gevierd.”

Ook Cox Janssens & Storm Vogel presenteerden hun eerste onderzoeksresultaten op het Almeerderstrand. Zij verdiepen zich in de ecologische gevolgen van de drooglegging van de Zuiderzee en vragen zich af waar de stem van niet-menselijke organismen was bij het besluit om nieuw land te creëren. Tijdens de presentatie namen ze de bezoekers mee langs een selectie van voormalige bewoners van de Zuiderzee.

Tijdens de onderzoeksperiode van Goretti Pombo & Dewi Veldhuizen spraken zij regelmatig af in het Odeonpark in Almere, dat uiteindelijk ook het uitgangspunt werd van hun onderzoek. Op deze locatie, aan de rand van het stadscentrum, woont een hechte community die gezamenlijk activiteiten organiseert in zijn eigen buurthuis en er een moestuin beheert. Dat deze plek binnenkort plaats moet maken voor nieuwbouw vinden Goretti en Dewi typerend voor Almere. Zij pleitten in hun presentatie voor meer creativiteit, community building, vrije ruimte en rafelranden.

Iris Hagel & Dennis van Tilburg raakten gefascineerd door het fenomeen windmolens. Flevoland is de provincie met veruit de meeste windmolens en waar veel ontwikkeling is te zien op het gebied van windenergie. Geïnspireerd door geluid, vorm en potentie van de witte kolossen presenteerden zij, op locatie in Zeewolde, hun onderzoek aan geïnteresseerden met geluid, fotografie en beeld met op de achtergrond meer dan honderd windturbines.

Over de werkplaats Nieuwe makers van Flevolab

De werkplaats Nieuwe makers is een initiatief van Flevolab: een samenwerking van verschillende Flevolandse organisaties. De werkplaats is in januari 2022 gestart en biedt nieuwe makers de mogelijkheid voor artistieke ontwikkeling en interdisciplinaire samenwerking in de provincie. De werkplaats wordt gecoördineerd door 2turvenhoog en begeleidt inmiddels negentien makers bij de ontwikkeling van hun makerspraktijk. 

Fotocredits: Beeldkrakers