Culturele educatie als verbindende factor

In kunst- en cultuurcentrum De Kubus in Lelystad heeft donderdagavond 23 februari ‘De Grote Provinciale Lijsttrekkers Cultuurideeën Show’ plaatsgevonden. In een volle theaterzaal gingen kandidaat-statenleden van elf politieke partijen met elkaar in debat: veelal lijsttrekkers, enkelen die wat lager op de lijst staan en één lijstduwer op nummer 50. Dat allemaal in het kader van de provinciale verkiezingen, die op 15 maart op de agenda staan. 

Er was muziek van de Jeugdslagwerkgroep Flevosticks uit de Noordoostpolder, een performance van Jesse Molenaar van SubSub uit Almere en een quiz. In de quiz werd de kennis van de politici over kunst en cultuur in Flevoland getest. Iedere partij kreeg bovendien een minuut de tijd om te pitchen wat hun plannen zijn voor de komende vier jaar op het gebied van kunst en cultuur en er was debat over stellingen die de verbinding zochten tussen kunst en cultuur en respectievelijk economie, wonen en welzijn.

Verschillen en verbinding

De avond werd gepresenteerd door Elisabeth van den Hoogen en Soleil Eijken, trainee van de werkplaats Zakelijk leiders. Tijdens het debat waren vooral de verschillen tussen de partijen goed te zien: van partijen die vinden dat kunst en cultuur vooral uit cultureel ondernemerschap moet bestaan tot partijen die vooral de intrinsieke waarde van kunst belangrijk vinden. En al waren er verschillen en lijken die tussen sommige partijen ook onoverbrugbaar, er was geen enkele partij die de waarde van kunst en cultuur als geheel niet erkende. Met name over het bijbrengen van cultureel besef bij kinderen, ook met betrekking tot de geschiedenis van Flevoland, waren alle vertegenwoordigers het eens: dat is enorm belangrijk.

De quiz werd gewonnen door Tiko Smetsers van D66, er was een gedeelde tweede plaats voor Marian Uitdewilligen (CDA), Abassin Nessar (PvdA) en Jan Hakvoort (Krachtig Flevoland).  

Deelnemende politici waren HP Soldaat (VVD), Chris Jansen (PVV), Corina Straatsma (GroenLinks), Marian Uitdewilligen (CDA), Abassin Nessar (PvdA), Harold Hofstra (ChristenUnie), Tiko Smetsers (D66), Sylvia Kers (Partij voor de Dieren), Willem Bakker (SGP), Jan Hakvoort (Krachtig Flevoland) en Anja Keuter (BoerBurgerBeweging).

Dit evenement was een initiatief van Flevolandse cultuurinstellingen:

Apollo Ensemble, Batavialand, BonteHond, Bibliotheeknetwerk Flevoland, Kunstlink Flevoland, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, De Meerpaal, FleCk, Kubus, Kunstlinie Almere Flevoland, StrandLAB, Museum M., Land Art Flevoland, Flevolab, Theatergroep Suburbia, SubSub, Vis à Vis, Het Flevolands Archief en 2turvenhoog.