Hoe wind muziek werd: Flevolab-maker Dennis van Tilburg en zijn ‘Turbine Songs’

In Flevoland klinkt de toekomst – letterlijk. Binnen de werkplaats Nieuwe makers van Flevolab ontwikkelde Dennis van Tilburg het project ‘Turbine Songs’, een sound-art installatie die de geluiden van de energietransitie tot leven brengt. Wat begon als een gezamenlijk onderzoek met kunstenaar Iris Hagel naar de rol van windturbines in het landschap, groeide uit tot een diepgaande artistieke verkenning van technologie, natuur en de relatie tussen mens en landschap.

De werkplaats Nieuwe makers is een ontwikkeltraject voor gedreven kunstenaars – van nieuwe talenten tot mid-career makers – die zich willen laten inspireren door de unieke Flevolandse omgeving. In deze dynamische werkplaats krijgen zij productionele én artistieke ondersteuning op maat, aangeboden door een krachtig netwerk van Flevolab-partners. Het traject eindigt met een publieke presentatie, met als mogelijke volgende stap: deelname aan een spin-off traject waarin het werk verder groeit en breder wordt gedeeld.

Dennis is een multidisciplinair kunstenaar met een fascinatie voor geluid en omgeving. Zijn installaties balanceren tussen chaos en harmonie, tussen landschap en machine. Voor ‘Turbine Songs’ bouwde hij zelf windturbines van gerecycled materiaal, waarmee hij energie opwekt voor zijn elektronische composities. Het resultaat: een ruimtelijke soundscape die schuurt, wiegt en vraagt. Soms klinkt het als een hoog technologisch landschap, soms als een verloren ecosysteem – en soms als een waarschuwend visioen van wat komen gaat. 

Na zijn presentatie tijdens de werkplaats in 2024 – waar zo’n 60 bezoekers het eerste onderzoek mochten ervaren – stroomde Dennis door naar het spin-off traject van Flevolab. Daar kreeg ‘Turbine Songs’ verder vorm, zowel in techniek als in inhoud. De installatie werd ook gepresenteerd tijdens de LandArt Lives-editie van de Flevolab Tour, waar nog eens ruim 50 mensen het werk beleefden. Komend jaar volgt een volgende stap, met een presentatie op diverse festivals, waaronder eentje dat jaarlijks tienduizenden bezoekers aantrekt.

Tegelijkertijd blijft zijn praktijk in beweging. Op 4, 5 en 6 juli 2025 gaat in het Perrontheater in Zwolle zijn nieuwste installatie in première: ‘What Is It Like to Be a Bat?’ – een VR-ervaring waarin je de wereld beleeft als vleermuis. Ook dit project was niet ontstaan zonder de werkplaats Nieuwe makers. “Het traject heeft mijn praktijk echt verdiept. Mijn inzet was om meer installatief werk te gaan maken en dat is zeker gelukt,” zegt Dennis. “Er zijn drie nieuwe installaties uit ontstaan, die ik anders waarschijnlijk nooit had gemaakt.”

Bekijk nu de mini documentaire over Dennis en ‘Turbine Songs’. 

 

Dennis maakt gebruik van de werkplaats en het atelier van Prins te Paard.

Flevolab
De werkplaats Nieuwe makers is een initiatief van Flevolab en vormt een belangrijke stap in het versterken van de culturele infrastructuur van Flevoland. 

Flevolab ontgint nieuw terrein, zaait ideeën en voegt culturele meststoffen toe in de vorm van begeleiding, netwerk en zichtbaarheid. Zo krijgen jonge makers en initiatieven de kans om te groeien en tot bloei te komen. Op deze manier werkt Flevolab aan een toekomstbestendige culturele sector, geworteld in de rijkdom en diversiteit van Flevoland.

Om ook in toekomst te kunnen oogsten, willen we blijven investeren in wat werkt – en samen bouwen aan een sterke culturele infrastructuur in Flevoland.