Kasper Jongejan

Kasper Jongejan is een “straatcultuur connaisseur” en richt zich vooral op mode en urban arts. Zijn modeontwerpen worden geregeld geëxposeerd en zijn graffiti werk is vereeuwigd in diverse boeken en op diverse straten. Naast zijn autonome werk als ontwerper werkt Kasper steeds vaker in de cultuursector van Almere als tentoonstellingsmaker, adviseur en programmamaker.

Veelzijdig. Dit is het eerste woord wat mij te binnen schiet als ik terugdenk aan de eerste drie maanden van mijn traineeship als zakelijk leider bij BonteHond. Ik had geen idee wat zij allemaal doen, en zij doen veel. Theatervoorstellingen, podcasts, publicaties, kunsteducatie en samenwerkingen opzetten met andere partijen zoals de Kunstlinie, de Meerpaal en de Floriade.

Dit alles moet natuurlijk zakelijk geleid worden en hoe doe je dat? Ik was een volwaardig collega van het (zakelijk) team van BonteHond en werd in alle processen meegenomen, er waren geen geheimen. Dit was voor mij wel echt een verrassing, ik had niet gedacht dat ik echt met álles mee mocht kijken. Ik had wel duizend vragen over van alles.

Ik kreeg alle ins en outs mee over hoe Liselotte haar werk als zakelijk leider doet, ik was haar schaduw. Ik was aanwezig bij directievergaderingen, interne overleggen over financiën, personeelszaken en bedrijfsstructuur, ik was er allemaal bij en heb erg veel geleerd.

Één keer in de drie weken had ik een coachingsgesprek met Roeland (de coach van Werkplaats Zakelijk Leiders binnen Flevolab) over mijn voortgang. Roeland is een leuk en open persoon dat ook geïnteresseerd is mij als persoon en niet alleen mijn ambitie als toekomstig zakelijk leider.

De vraag” Hoe zou jij het doen?” werd vaak aan mij gevraagd en dat gaf mij ook echt het gevoel dat er naar mij ideeën en meningen geluisterd werd.

Ik kijk uit naar de aankomende periodes bij de andere instellingen want één ding weet ik zeker, ik weet nog lang niet alles!

De verschuiving van maker naar faciliterende opdrachten en functies voelt voor Kasper als een natuurlijke ontwikkeling. In zijn werk als maker merkte hij dat de zakelijke kant steeds belangrijker werd om zijn projecten van de grond te krijgen. Samenwerkingspartners zoeken, subsidieaanvragen en netwerken kregen steeds meer aandacht en werden ook als leuk ervaren. Het verder helpen van jonge makers en deze op verschillende manieren te faciliteren en te motiveren is iets waar Kasper ook veel energie van krijgt.