Nieuwe Makers 2022

Met de Werkplaats Nieuwe Makers faciliteert Flevolab talentontwikkeling in de provincie Flevoland door een plek te bieden voor nieuwe makers. Het is een uitwisselings-, ontwikkel- en presentatieplek voor nieuwe makers. In dialoog met de landelijke en stedelijke omgeving en in relatie tot de bewoners van Flevoland komen zij tot nieuwe artistieke inzichten. Hiermee kunnen de nieuwe makers hun praktijk opbouwen of verder uitdiepen. 

Met de werkplaats nieuwe makers faciliteert Flevolab talentontwikkeling in de provincie Flevoland door een plek te bieden aan nieuwe makers. Kartrekker van dit project is 2turvenhoog, dat de kick-off van dit project organiseerde door de elf geselecteerde makers uit te nodigen op locatie bij Vis à Vis en hen zo direct onderdompelde in een inspirerende ontwikkelomgeving met theaterexperts.

Met onder andere professionele podiumkunstenaars, beeldend kunstenaars, fotografen, ontwerpers en schrijvers werd direct duidelijk wat de meerwaarde is van het interdisciplinaire karakter van het Flevolab-programma. Dat de makers afkomstig zijn uit verschillende disciplines lieten ze namelijk meteen zien bij deze kennismaking. Iedereen hield een korte presentatie over het eigen werk, waarbij vorm en inhoud op een inspirerende manier bij elkaar kwamen.

Dit zijn de nieuwe makers die komende maanden bij Flevolab aan de slag gaan:

Joury van der Vecht uit Lelystad is danser en choreograaf met een achtergrond als bouwkundig ingenieur.

Liesje van den Berk uit Amsterdam is beeldend kunstenaar met als basis tekenen en heeft interesse in maakbaarheid van het nieuwe land. Een voorbeeld van haar werk is tekenen in de openbare ruimte als performance.

Otto Calmeijer is choreograaf en heeft toegankelijkheid en inclusie als thema. Hen is vooral enthousiast over het werken aan een site specific project met Nieuwe Makers.

Femke Arnouts is actrice en theatermaker uit Amsterdam en is geïnspireerd door de mogelijkheden van Flevoland, want het land vraagt om cultuur die nog moet worden gemaakt.

Noelle Ingeveldt is opgeleid als ontwerper, researcher en interieurarchitect. Ze maakt installaties gebaseerd op het Nederlandse landschap.

Manouk Moreau is schrijver en docent creatief schrijven. Ze is afgestudeerd filmmaker en schrijft graphic novels en scenario’s. Daarnaast geeft ze schrijfles aan volwassenen en kinderen.

Roman Nieuweboer is performance kunstenaar die ook met installaties werkt waarin het thema gevaar terugkomt. Hij maakt site specific werk waarbij hij zelf onderdeel uitmaakt van de installatie.

Suze van Miltenburg is theatermaker en programmamaker in de cultuursector. Zij is geïnspireerd door rituelen en maakt projecten tussen artistiek en educatief in. Maakbaarheid van Almere is ook een persoonlijk een thema aangezien ze momenteel bezig is met het bouwen van een huis in Almere.

Paul van de Calseijde is muzikant, componist en saxofonist met een opleiding in jazz. Zijn interesse ligt bij crossover, akoestisch en elektronica. Hij haalt zijn inspiratie uit interdisciplinaire samenwerking.

Stieneke Oeverbeek van Urk is beeldend kunstenaar en werkt met cultureel erfgoed.

Teunis Ruiten is beeldend kunstenaar en scenograaf. Hij heeft samengewerkt met Prins te Paard voor het neerzetten van locatiespecifiek theater.

In dialoog met elkaar en vanuit de inspiratie van de Flevolab Tour gaan de makers de komende weken aan de slag. Op verschillende plekken door heel Flevoland gaan ze hun werk ontwikkelen om tot nieuwe artistieke inzichten te komen. Zo zullen ze op 8 mei deelnemen aan de nieuwemakersdag en bezoeken ze op 13 mei het StrandLAB Festival.