Werkplaats Nieuwe makers: Een voedingsbodem voor artistieke ontwikkeling in Flevoland
Tussen 2021 en 2024 bood Flevolab een intensief ontwikkelingstraject aan voor nieuwe en mid-career makers uit alle disciplines: de werkplaats Nieuwe Makers. Dit traject groeide uit tot een plek voor artistiek onderzoek, ontmoeting en presentatie, waarin kunstenaars zich verdiepten in de provincie Flevoland en hun eigen artistieke praktijk verrijkten in dialoog met elkaar, de omgeving, de bevolking en het publiek.
Uitgangspunt was het idee van een zelflerend netwerk, waarin kunstenaars in duo’s of trio’s samenwerkten, een artistiek proces met elkaar aangingen en volgens die wijze ook elkaars praktijk konden bevragen. Via artistiek onderzoek, verbonden aan de Flevolandse context, kwamen zij tot nieuwe inzichten en artistieke ontwikkeling. Gedurende het traject werden de makers ondersteund met productionele, artistieke en inhoudelijke begeleiding op maat, verzorgd door 2turvenhoog, de trekker en vormgever van de werkplaats. Daarnaast was er ruime ruimte voor ontmoeting en uitwisseling tussen de kunstenaars onderling, wat de onderlinge dialoog en samenwerking stimuleerde.
Via open calls werden in totaal negentien kunstenaars geselecteerd om een traject te doorlopen, elf in 2022 en acht in 2023. Een deel van hen stroomde door naar een spin-off traject om hun plannen verder te realiseren. Spin-off ondersteunt het verder ontwikkelen van ontstane projectplannen, voortgekomen uit onderzoek. De trajecten startten met inspiratiedagen, presentaties en ontmoetingen, onder meer tijdens de Flevolab Tour en bij partners als StrandLAB en Vis à Vis. Kunstenaars reflecteerden op elkaars werk en deelden hun artistieke processen met publiek bij onder andere Prins te Paard, Kunst is Leuk en Land Art Flevoland.
De artistiek begeleider bevroeg en coachte de kunstenaars en informeerde en adviseerde over doorstroommogelijkheden binnen en buiten Flevoland. Flevolab stond aan de basis van verschillende initiatieven en presentaties. Prins te paard ontving meerdere kunstenaars uit de werkplaats in residentie tussen 2022 en 2024 om te schrijven, bouwen en presenteren. Femke Arnouts presenteerde haar voorstelling Dat Gat tijdens festival Karavaan, Roman Nieuweboer ging in residentie bij Kunst is Leuk! in Almere en Buitenplaats Brienenoord in Rotterdam, en de voorstelling Staat van de Mol door Noëlle Ingeveldt, Paul van de Claseijde en Otto Clameijer Meijburg maakte deel uit van het 2turvenhoog festival. In 2025 presenteerde Manouk Moreau haar boek als onderdeel van de expositie Nieuwe Klei en nog steeds zien we dat de initiatieven verder worden ontwikkeld.
Hoogtepunten van de Werkplaats waren onder meer:
- Inspiratiedagen met Sjoerd Wagenaar over “graven waar je staat” en Eva over de geschiedenis van Flevoland op Schokland en Roggebotstaete
- Een presentatieweekend op verschillende locaties in Flevoland
- Projectpresentaties van de eerste lichting in De Verbeelding in Zeewolde
- Publieke presentaties tijdens 2turvenhoog festival, Land Art Weekend en Karavaan Festival
- De tweedaagse Through Practice Weekend op No Shit Farm, waarin de kunstenaars elkaars werk en werkwijze spiegelden
- Een presentatieprogramma op het Almeerderstrand voorafgaand aan Almere Speelt
- De eerste editie van het Cultureel Flevocafé, waar nieuwe makers in gesprek gingen met (toekomstige) zakelijk leiders
Op het vlak van internationalisering zette de werkplaats eveneens stappen: er werden contacten gelegd met de netwerken INSITU en AREA Network via Metropolis (Denemarken), met het oog op toekomstige uitwisseling en samenwerking.
De werkplaats Nieuwe Makers bracht niet alleen artistieke verdieping en een stimulerende werkomgeving, maar droeg ook bij aan het versterken van de culturele infrastructuur in Flevoland. Door ruimte te bieden aan ontmoeting en samenwerking, werden nieuwe verbindingen gelegd tussen kunstenaars, organisaties en publiek. Zo leverde de werkplaats een belangrijke bijdrage aan het vormen, verdiepen en zichtbaar maken van de Flevolandse identiteit.
Flevolab
De Werkplaats Nieuwe Makers is een initiatief van Flevolab. Flevolab ontgint nieuw terrein, zaait ideeën en voegt culturele meststoffen toe in de vorm van begeleiding, netwerk en zichtbaarheid. Zo krijgen jonge makers en initiatieven de kans om te groeien en tot bloei te komen. Op deze manier werkt Flevolab aan een toekomstbestendige culturele sector, geworteld in de rijkdom en diversiteit van Flevoland.
Om ook in toekomst te kunnen oogsten, willen we blijven investeren in wat werkt – en samen bouwen aan een sterke culturele infrastructuur in Flevoland.