Nieuwe Klei: Flevolab-maker Manouk Moreau en de identiteit van Almere
Schrijfster Manouk Moreau volgde het ontwikkelingstraject van de werkplaats Nieuwe makers. De werkplaats Nieuwe makers is een ontwikkeltraject voor gedreven kunstenaars – van nieuwe talenten tot mid-career makers – die zich willen laten inspireren door de unieke Flevolandse omgeving. In deze dynamische werkplaats krijgen zij productionele én artistieke ondersteuning op maat, aangeboden door een krachtig netwerk van Flevolab-partners. Het traject eindigt met een publieke presentatie, met als mogelijke volgende stap: deelname aan een spin-off traject waarin het werk verder groeit en breder wordt gedeeld.
In de eerste fase van het traject werkte Manouk samen met een groep kunstenaars aan locatiegericht werk. In 2023 zette ze het vervolgtraject alleen voort, met als vertrekpunt het thema ‘alleen-zijn in Flevoland’. Haar fascinatie richtte zich op Lelystad, een plek waar de contrasten tussen open ruimte en bebouwing sterk voelbaar zijn. Een modderig dijkweggetje verbindt daar de bewoonde wereld met een uitgestrekt rietlandschap. Door gesprekken met Lelystedelingen ontdekte Manouk dat de stad een complex verleden kent: een tijd van pioniersgeest en vrijheid, maar ook van leegstand en criminaliteit. Veel inwoners noemen Lelystad ‘de stad met twee gezichten’.
Hoewel ze zich sterk verbonden voelde met Lelystad, besefte Manouk dat ze de stad nooit volledig kon vatten omdat ze er niet was opgegroeid. Haar blik verschoof daarom naar Almere, haar eigen stad. In het spin-off traject maakte Manouk, in samenwerking met het kunstenaarscollectief Achter de Ogen, de expositie en het gelijknamige boek ‘Nieuwe Klei’. Hierin onderzochten ze hoe het opgroeien in Almere de identiteit van jonge makers heeft gevormd.
Waar Almere jarenlang vooral werd gezien als een stad waar Nederland medelijden mee had, markeert ‘Nieuwe Klei’ een herontdekking en reclaiming van de stad. Voor de groep jonge makers, allemaal opgegroeid in Almere, is het een vorm van zelfliefde en trots om de stad met al haar lagen onderdeel te maken van hun verhaal en identiteit.
De expositie ‘Nieuwe Klei’ was in april 2025 te zien in K=L op Citadel 22 in Almere-Stad en trok ruim 60 bezoekers, een hoger aantal dan gemiddeld bij een eerste presentatie. Eerder, in maart, vond een pre-launch plaats bij Now Is The Time, waar bezoekers hun eigen verhalen konden achterlaten die een plek kregen in het boek. In december 2025 volgt een tweede tentoonstelling in De Nieuwe Bibliotheek Almere. Het boek is verkrijgbaar bij Kunstlinie Almere, de VVV Almere en is te leen in de bibliotheek.
Momenteel is Manouk in residentie bij StrandLab, een van de Flevolab-partners. Ook daar werkt ze aan Almeerse verhalen, met als doel een beeldverhaal te creëren dat gepresenteerd wordt op grote doeken, verspreid door de stad.
Met haar werk draagt Manouk bij aan de verdere ontwikkeling van een rijk, genuanceerd cultureel landschap in Flevoland, geworteld in persoonlijke verhalen en de geschiedenis van deze jonge provincie.
Flevolab
De werkplaats Nieuwe makers is een initiatief van Flevolab en vormt een belangrijke stap in het versterken van de culturele infrastructuur van Flevoland.
Flevolab ontgint nieuw terrein, zaait ideeën en voegt culturele meststoffen toe in de vorm van begeleiding, netwerk en zichtbaarheid. Zo krijgen jonge makers en initiatieven de kans om te groeien en tot bloei te komen. Op deze manier werkt Flevolab aan een toekomstbestendige culturele sector, geworteld in de rijkdom en diversiteit van Flevoland.
Om ook in toekomst te kunnen oogsten, willen we blijven investeren in wat werkt – en samen bouwen aan een sterke culturele infrastructuur in Flevoland.